Τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna ενδεχομένως παρέχουν προστασία για χρόνια

Τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και αυτό της Moderna ενδέχεται να παρέχουν μακροχρόνια προστασία έναντι του Covid-19, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, με βάση την οποία προκύπτει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα δύο εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί με την τεχνολογία mRNA είναι πιθανό να μην χρειαστούν ενισχυτική δόση για χρόνια.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από εμπειρογνώμονες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια προκαλούν πιο ισχυρή ανοσολογική αντίδραση η οποία μπορεί να προστατεύει από τον Covid-19 για χρόνια.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενο πόρισμα -καταγράφηκε πρώτη φορά τον Μάιο- σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και έχουν εμβολιαστεί πλήρως με ένα από τα mRNA εμβόλια έχουν ακόμη πιο ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Επίσης, με βάση την ίδια μελέτη προκύπτει ότι τα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι τριών μεταλλάξεων του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του παραλλαγμένου στελέχους “βήτα” που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna, το ανθρώπινο σώμα διατηρούσε τα λεγόμενα βλαστικά κέντρα στους λεμφαδένες, τα οποία “εκπαιδεύουν” αποτελεσματικά τα ανοσοποιητικά κύτταρα να προστατεύουν έναντι μελλοντικής λοίμωξης.

Όπως αναφέρουν ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη καθώς τα βλαστικά κέντρα συνήθως φτάνουν στην κορύφωση της λειτουργίας τους μία ή δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν, αναφέρουν οι The New York Times.

H παραγωγή ενός ευρύτερου φάσματος ανοσοκυττάρων και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των βλαστικών κέντρων για την εκπαίδευση των ανοσοποιητικών κυττάρων θα έχει ως αποτέλεσμα πιο ισχυρή προστασία απέναντι στον ιό αλλά και σε μεταλλάξεις που ενδέχεται να προκύψουν.

Η μελέτη περιορίστηκε στα δυο εγκεκριμένα mRNA εμβόλια, της Moderna και των Pfizer/BionTech. Δεν εξέτασε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αν και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης δήλωσε στους The New York Times ότι εκτιμά πως η ανοσολογική απόκριση από το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αρκετά μικρότερη. Επιπλέον, η μελέτη δεν ρίχνει καθόλου φως στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Ενώ τα εμβόλια mRNA έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη έναντι του κορονοϊού, η εμφάνιση νέων πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του Covid-19 έχει δημιουργήσει εικασίες ότι ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για πρόληψη έναντι του ιού. Μιλώντας σε εκδήλωση του Forbes νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο CEO της Moderna CEO Stéphane Bancel άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις στο άμεσο μέλλον, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της ανοσίας και αφετέρου την πρόληψη έναντι νέων μεταλλάξεων. Ωστόσο, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένου του Dr. Anthony Fauci, έχουν αντιταχθεί σε αυτή την προοπτική.

Με βάση τα αποτελέσματα της νέας μελέτης προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με ένα από τα δυο mRNA εμβόλια θα είναι πιθανότατα προστατευμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν αναμένεται να χρειαστούν ενισχυτική δόση σύντομα. Ωστόσο, η εμφάνιση νέων περισσότερο μεταδοτικών μεταλλάξεων θα μπορούσε ίσως να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων. Επιπλέον, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ανά τον κόσμο έχει λάβει εμβόλια ιογενούς φορέα τα οποία ενδέχεται να προσφέρουν προστασία για μικρότερο χρονικό διάστημα.

capital.gr