Αυτοάνοσα νοσήματα: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων που μειώνει τις πιθανότητες νόσου

Υπάρχουν πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Μερικά από τις πιο γνωστά είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση. Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός δυο γνωστών συμπληρωμάτων ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων νόσησης με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Με τις διαθέσιμες θεραπείες για τα αυτοάνοσα νοσήματα να είναι περιορισμένες, μάλλον θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν να νεότερα στοιχεία μελέτης σχετικά με τη συμβολή των συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Νοσοκομείο Brigham στη Βοστώνη, η μελέτη της οποίας δημοσιεύθηκε στο BMJ, τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων φαίνεται να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις πιθανότητες εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας τυχαιοποιημένη μελέτη (VITAL), η οποία παρακολουθούσε τους συμμετέχοντες για περίπου πέντε χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D ή βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη που έχουμε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων και αυτό που διακρίναμε είναι μια πιο έντονη επίδραση μετά από δύο χρόνια λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D» σημειώνει η ανώτερη συγγραφέας Karen Costenbader, από το Τμήμα Ρευματολογίας, Φλεγμονής και Ανοσίας του νοσοκομείου Brigham..

Υπάρχουν πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Μερικά από τις πιο γνωστά είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η ψωρίαση, η πολλαπλή σκλήρυνση και ο διαβήτης τύπου 1.

Τι περιελάμβανε η μελέτη

Η έρευνα VITAL είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο ερευνητική μελέτη που αφορούσε σε 25.871 άνδρες (ηλικίας 50 ετών και άνω) και γυναίκες (ηλικίας 55 ετών και άνω) στις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη για να διερευνήσει εάν η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βιταμίνης D3 (2000 IU) ή ω-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που δεν είχαν προηγούμενο ιατρικό ιστορικό αυτών των ασθενειών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη έλαβε βιταμίνη D με συμπλήρωμα ω-3 λιπαρών οξέων, η δεύτερη βιταμίνη D με εικονικό φάρμακο, η τρίτη ω-3 λιπαρά οξέα με placebo και η τελευταία έλαβε μόνο placebo. Πριν ξεκινήσουν τη μελέτη, οι ερευνητές αποφάσισαν ότι θα εξετάσουν επίσης τα ποσοστά των αυτοάνοσων νοσημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων, ως μέρος μιας βοηθητικής μελέτης, έχοντας ως δεδομένο ότι αυτές οι βιταμινές μειώνουν τη φλεγμονή.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με διαγνώσεις νέων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ρευματικής πολυμυαλγίας, της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς, της ψωρίασης και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D, 123 συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας και 155 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου διαγνώστηκαν με κάποιο επιβεβαιωμένο αυτοάνοσο νόσημα, μια μείωση δηλαδή 22%. Σε όσους έλαβαν συμπλήρωμα λιπαρών οξέων, 130 συμμετέχοντες εμφάνισαν αυτοάνοσο νόσημα στην ομάδα θεραπείας και 148 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συμπερασματικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα από μόνα τους δεν μείωσαν σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης των αυτοάνοσων, αλλά η μελέτη συμπέρανε μια συσχέτιση  μετά από μεγαλύτερη διάρκεια λήψης συμπληρωμάτων.

ygeiamou