Κορωνοϊός: Παίρνετε συμπληρώματα με φυλλικό οξύ; Τι να προσέχετε

Τι είναι το φυλλικό οξύ και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του. Τι δείχνει νέα μελέτη για την πιθανή συσχέτισή του με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Που μπορεί να οφείλεται αυτή η συσχέτιση.

Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα με φυλλικό οξύ σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να τους μολύνει ο κορωνοϊός και να τους αρρωστήσει βαριά, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι δόσεις πενταπλάσιες από τις συνήθως συνιστώμενες, ενέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19.

Το φυλλικό οξύ είναι η συνθετική μορφή της βιταμίνης φολικό οξύ, που εκ φύσεως υπάρχει στα τρόφιμα. Το φολικό οξύ είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β9).

Οι χαμηλές δόσεις της βιταμίνης αυτής στον οργανισμό σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι γιατροί χορηγούν επίσης συμπληρώματα φυλλικού οξέος για διάφορες καταστάσεις, όπως:

  • Η δρεπανοκυτταρική νόσος
  • Η εγκυμοσύνη
  • Η λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων

Φυλλικό οξύ χορηγείται επίσης σε μερικούς ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο μεθοτρεξάτη. Το φάρμακο αυτό μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το φολικό οξύ.

Η μεθοτρεξάτη χορηγείται για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου και ορισμένων αυτοάνοσων παθήσεων. Η νέα μελέτη έδειξε ότι η λήψη της εξουδετέρωνε τον πρόσθετο κίνδυνο για COVID από το πολύ φυλλικό οξύ.

Προγενέστερα ευρήματα

«Εξετάσαμε την πιθανή συσχέτιση που έχει ο κορωνοϊός με το φυλλικό οξύ, έπειτα από ανάλογη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ralph Green, ειδικός στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Η προγενέστερη μελέτη είχε δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως είχε δείξει, ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί το φολικό οξύ στον οργανισμό των ξενιστών του για να αναπαράγεται.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός πιθανώς είναι ευαίσθητος τόσο στα συμπληρώματα με φυλλικό οξύ, όσο και στους αναστολείς του φολικού οξέος όπως η μεθοτρεξάτη.

Η νέα μελέτη

Για να ελέγξουν αν ισχύουν αυτά τα συμπεράσματα, ο Dr. Green και οι συνεργάτες του εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 380.380 εθελοντών. Από αυτούς, οι 26.003 είχαν εκδηλώσει COVID-19 μέχρι τα τέλη του 2021, με τους 820 εξ αυτών να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Όπως αναφέρουν, όσοι εθελοντές λάμβαναν με ιατρική συνταγή υψηλές δόσεις από φυλλικό οξύ είχαν κατά 51% περισσότερες πιθανότητες να τους αρρωστήσει ο κορωνοϊός.

Είχαν επίσης 2,64 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, απ’ όσες οι συνομήλικοί τους που δεν έπαιρναν πολύ φυλλικό οξύ.

Αντιθέτως, όσοι εθελοντές λάμβαναν μεθοτρεξάτη (με ή χωρίς φυλλικό οξύ) είχαν παρόμοια ποσοστά COVID-19 με τους εθελοντές που δεν έπαιρναν πολύ φυλλικό οξύ.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε όσους παίρνουν φυλλικό οξύ για ιατρικούς λόγους», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Angelo Gaffo, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Αν και η λήψη της βιταμίνης σαφώς τους είναι απαραίτητη, οι ίδιοι και οι γιατροί τους πρέπει να γνωρίζουν τον δυνητικό κίνδυνο που διατρέχουν».

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι τα ευρήματά τους πρέπει επίσης να επαληθευτούν και από άλλες μελέτες. Και πρόσθεσαν πως έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα κανείς δεν πρέπει να παίρνει υψηλές δόσεις της βιταμίνηςεάν δεν έχει ιατρική ένδειξη και συνταγή γι’ αυτό.

Φωτογραφία: iStock